ЗА РОДИТЕЛИ

Полезен списък за деца в ясла/група вариант
16.юни.2023 г.

ПОЛЕЗЕН СПИСЪК ЗА ДЕТСКА ЯСЛА/ГРУПА ВАРИАНТ

В шкафчето на детето в детската ясла/група вариант за деца, които не носят пелени  е добре да има следните резервни дрешки:

  • 1 бр. пижама
  • 1 бр. пантофи
  • 3 бр.комплекти за преобличане според сезона, които включват:

-бельо

-чорапи

-блуза

-панталон/клин

  • 1 бр. шапка според сезона

В шкафчето на детето в детската ясла/група вариант за деца, които носят пелени  е добре да има следните резервни дрешки:

  • 1 бр. пижама
  • 5 бр. пелени за деня или един цял пакет до изчерпване
  • 2 бр.комплекти за преобличане според сезона, които включват:

-чорапи

-блуза

-панталон/клин

  • 1 бр. шапка според сезона

 В ДГ 96 “Росна китка“ практиката е всеки понеделник детето да носи раничка с багаж, който остава в шкафчето му за цялата седмица. В случай, че се наложи преобличане на детето през деня – вечер мократа или изцапана дреха се предава на родителя и на следващата сутрин се попълва с нова. В петък цялата раничка, включително пантофите, се предават на родителите за почистване и обновяване.

 Децата трябва да са облечени в удобни за преобличане дрехи – без бодита, чорапогащници, блузи с копчета, обувки и пантофи с връзки.

Пижама
Нека пижамата е удобна, от естествена материя (най-добре памучна), с дълъг или къс ръкав в зависимост от сезона.

Пантофи
Детето ви ще бъде обуто с пантофите в рамките на целия ден. Обърнете специално внимание те да са лесни за обуване от мъничето – най-добре с велкро. Подметката трябва да е стабилна и гумирана, за да не се пързаля или спъва в игрите. Изберете пантофите в зависимост от сезона.

Блузи
 Нека блузите са без копчета, за да са лесни за обличане и събличане.

Лека връхна дреха
В преходните сезони е добре да оставите лека връхна дреха - елек, суичер или жилетка, която детето да облече, ако навън захладнее. Нека е удобна за обличане – избягвайте копчетата и заложете на закопчаването с цип.

Гащички/слипове/боксерки
Ако детето ви е приключило с пелените, все пак е добре да има резервно бельо, защото понякога промяната на обстановката и напрежението при новопостъпилите оказва влияние. А дори детето ви да се адаптира чудесно към новата ситуация – улисването в игри може да доведе до неволно изпускане.

Панталон/клин
Резервният клин или панталон е удачен не само, ако детето ви случайно се напишка, но и ако се изцапа докато се храни, или се намокри, докато си мие ръцете на мивката.

Чорапки
Чорапките също понякога се намокрят заради неволно изпускане на детето или при миене на ръцете на мивката.

Потник
Понякога децата се изпотяват в игри или при следобеден сън, затова е хубаво да имате резервен потник в шкафчето на детето си. 

* Имайте предвид, че за всяко дете списъкът би могъл да бъде по-различен в зависимост от възрастта и физиологичните му особености. По-малките дечица обикновено имат нужда от по-често обновяване на резервни дрешки. Някои деца се чувстват комфортно с къс ръкав, а други - с дълъг. Съобразете вашия списък изцяло с нуждите на детето си, а при съмнения, свържете се с персонала на детската градина, който ще ви даде всички необходими подробности за дневен режим, температурни особености на помещенията и пр.

© 2024 Дизайн и разработка

Search